Rentemiddeling: loont het of niet?

Er zijn verschillende methodes voor als je al een hypotheek hebt, te profiteren van de lage rente (2016).

Oversluiten bij een andere geldverstrekker is er 1 van. De boete dient dan wel in 1 x te worden betaald, direct of door het verhogen van de hypotheek. Verder moet de woning niet onder water staan, en moet er voldoende inkomen zijn.

Een andere optie is rentemiddeling. Net als bij oversluiten wordt een boete betaald voor het eerder dan einde rentevastperiode aanpassen van de rente. Echter bij rentemiddeling wordt de boete niet in 1 x betaald maar uitgesmeerd over een nieuwe rentevast periode. Bij ABN is deze 5, 10 of 15 jaar.

Rentemiddelen is altijd duurder dan oversluiten maar vaak de enige optie. Middelen is duurder door opslagen van de geldverstrekker. Zo voegt ABN en Florius 0,2 % rente toe als risico opslag. Ga je verhuizen voor de afloop van de rentevast periode, dan hoef je geen boete te betalen. Wordt wordt gedekt voor de 0,2% opslag.

Bij rentemiddeling moet je goed nadenken over wat de rente gaat doen. Denk je dat de rente gaat stijgen, dan is openbreken van je contract mogelijk een goede optie. Is de rentevast periode nog 1 a 2 jaar. dan is het wellicht beter om gewoon te wachten. Immers je hoeft na afloop geen boete en opslag te betalen. De beslissing wat te doen is zeer persoonlijk. Het is altijd aan te raden een adviseur te raadplegen.

Het is niet aan te raden om te middelen bij spaarpolis en banksparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *