Hypotheekrente stijgt door Trump

Volgens een artikel van NOS stijgt de hypotheekrente nadat Trump tot president is gekozen.

Waarom? De rente op Amerikaanse staatsleningen, en ook die op de Nederlandse staatsleningen, loopt sinds 9 november op. Dat betekent dat banken en hypotheekverstrekkers duurder uit zijn als ze kapitaal inkopen. Met dat kapitaal verstrekken ze hypotheken aan consumenten. En dus berekenen ze de rentestijging door aan huizenbezitters.

Sinds 9 november heeft hypotheekverstrekker Munt de rente op een 10-jaars lening met een kwart procentpunt verhoogd, van 1,76 procent naar 2,01 procent. NIBC en BLG-wonen verhoogden de rentes beide met 0,1 procentpunt. “Zo’n prijsstijging hebben we in geen tijden gezien”, zegt de Mark de Rijke van De Hypotheekshop. Hij verwacht dat ook andere hypotheekverstrekkers, zoals ABN Amro, deze week bekendmaken dat de hypotheekrentes iets omhoog gaan.

Opwaartse trend

De vraag is bovendien of de stijging van de hypotheekrente structureel is. Dat hangt af van het beleid dat Trump daadwerkelijk gaat voeren, maar ook van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en een groot aantal andere krachten op de kapitaalmarkten.

“Van een opwaartse trend durf ik nu nog niet te spreken”, aldus Daalder. “Maar wij voorspellen wel dat de rente de komende 5 jaar stijgt naar zo’n 3 procent.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *