Europese hypothekenrichtlijn (Mortgage Credit Directive) ook van toepassing op bestaande hypotheken

Op 15 augustus bracht AD het nieuws op de voorpagina dat ‘boete op aflossen verboden‘ wordt. In de eerste regel wordt gesteld dat de  Europese hypothekenrichtlijn (Mortgage Credit Directive MCD) uitsluitend voor nieuwe hypotheken van toepassing is.

ad-voorpagina-15-augustus

Dit is echt incorrect. De AFM namens woordvoerster Nicole Reijnen stelt heel duidelijk in een online artikel op AMweb.nl dat de MCD ook van toepassing is op bestaande hypotheken.

Geen misverstand
Volgens woordvoerder Nicole Reijnen van de AFM kan over dat laatste geen misverstand bestaan. “Het financiële nadeel dat hypotheekverstrekkers sinds de invoering van de MCD op 14 juli in rekening mogen brengen bij het vervroegd aflossen, oversluiten én bij rentemiddeling, geldt ook voor bestaande hypotheekklanten. Dus niet alleen bij nieuwkomers op de markt.

Het artikel, welke waarschijnlijk is ontstaan door initiatief van de Verenging Eigen Huis, bracht nogal wat vragen bij consumenten. Veel lezers waren in de veronderstelling dat klanten helemaal geen boete meer  betalen bij versneld aflossen of oversluiten.

Dat is zeker niet het geval! De boete (berekening voor ABN hier) blijft echter banken in de EU mogen de gemiste winst vanwege oversluiten/versneld aflossen  niet meer in de boete verwerken.

Nederlandse banken doen dit volgens de Nederlandse Vereniging van Banken al niet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *