Berekening rentemiddeling door ABN Amro

Deze blog toont de wijze van berekenen door ABN Amro (en mogelijk ook Florius) wanneer de klant wil rente middelen.

De rekenmethode is afkomstig van ikbenfrits.nl 

In deze blog over rentemiddeling staan een aantal onjuistheden. Volgens de medewerker van ABN welke ik sprak haalt ABN wel degelijk het 10% boetevrije deel af van de restschuld. Tenzij natuurlijk de klant al het maximale 10% heeft afgelost in het kalenderjaar waarin rente wordt gemiddeld.

ABN voegt 0,2 % toe in de berekening. ABN (en Florius) noemt dit ‘vaste rentemiddelingsopslag. Het is in feite een risico opslag. De nieuwe rentevast periode wordt voor 5, 1o of 15 jaar vastgezet. Bij rente middeling wordt de boete over deze periode uitgesmeerd. De kans bestaat dat de klant in deze periode verhuisd. In dat geval hoeft de klant de resterende boete niet te betalen. Om ABN te verzekeren tegen dit risico wordt de 0,2 % toegevoegd.

Andere banken rekenen deze opslag niet maar heffen een boete bij verhuizen.

De hoogte van de boete bij rente middeling wordt berekend via ABN internet bankieren. Indien de hypotheek op twee personen staat, dient voor ieder een betaalpas en e-dentifier te worden aangevraagd.

Middels internet bankieren kan de rentemiddeling worden aangevraagd. Vanaf oktober/november 2016 is het ook mogelijk om bij een adviseur van de ABN rentemiddeling aan te vragen.

Via een telefoontje kan een pro-forma berekening worden aangevraagd. Deze wordt per post verstuurd. Binnen 1 week heeft de klant dit overzicht in huis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *