Afkopen van de hypotheek bij ABN Amro

Een van de manieren om te profiteren van een lagere rente is het afkopen van de huidige hypotheek.  De klant blijft echter bij de bestaande hypotheek verstrekker. Daar kunnen diverse goede redenen voor zijn:

-de rente van de nieuwe ‘hypotheek’  is al een van de laagste

-de klant is tevreden met de dienstverlening van de huidige geldverstrekker

-de klant wil blijven gebruik maken van dezelfde voorwaarden

-de klant is ZZP-er en de kans bestaat dat een andere geldverstrekker geen hypotheek wil verstrekken.

De klant kiest er dus voor om bij de bestaande bank te blijven. Wat is dan de procedure, hoe rekent de bank?

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat ABN Amro de geldverstrekker is.

De klant rekent uit wat de boete is voor afkopen. De klant kan ook ABN vragen om een berekening.

De afhandelingskosten zijn Euro 150,-. ABN vraagt geen salarisstrook, er hoeft niet opnieuw naar de notaris te worden gegaan.

Om te bepalen of afkopen interessant is het natuurlijk belangrijk om te weten welk rente percentage ABN voor de nieuwe hypotheek rekent. Er zijn namelijk diverse categorieën gebaseerd op de restschuld en de marktwaarde van de woning.

ABN kijkt naar het totaal van de restschuld van alle leningdelen tov de woningwaarde. Het kan dus zeer gunstig zijn om nog een keer af te lossen om zodoende in een lagere rente categorie te komen.

Mocht er niet afgelost kunnen worden, denk ook aan eventuele extra inleg op banksparen. ABN neemt het saldo van de bankspaar rekening mee in de bepaling van de restschuld.

Dus stel je de klant overweegt eind van het jaar de hypotheek te gaan afkopen. Bereken dan of een extra aflossing of bijstorten op de bankspaar rekening net de restschuld kan verlagen zodat een lagere categorie rente wordt bereikt.

Ook kan het nuttig zijn om een taxatie te laten maken!

Denk wel aan de fiscale consequenties. Maar de goedkoopste hypotheek is nog steeds geen hypotheek. Behalve voor die enkeling die een hypotheek op basis van Euribor heeft. Die staat momenteel in de min.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *